#4 איך תגיעו לקהל של הסרט שלכם?
- אלמוג גורביץ
- 2 במאי 2020
- זמן קריאה 8 דקות
עודכן: 12 במאי 2020
כל מה שאתם צריכים לדעת על איך להגיע לקהל הפוטנציאלי של הסרט שלכם עם תקציב מוגבל. מפילוח נכון ועד לפיצוח הדרך להגיע אל אותו קהל, שת"פים וחשיבה מחוץ לקופסא.
בפוסט הזה אמשיך להתייחס לסרט "תמונת חייו" כמקרה בוחן. אני מתייחסת דווקא לסרט הזה (בינתיים) מכיוון שזה הסרט האחרון שיצא לאקרנים. ב"אח שלי גיבור" למשל, עבדתי אחרת לגמרי. צריך לבחון מחדש כל סרט וסרט לפי קהל היעד ולפי רוח התקופה. לצורך העניין: מה שעבד לי עם הקהל של "אח שלי גיבור" בשנת 2016, לחלוטין לא היה עובד לי בשנת 2019 עם "תמונת חייו". גם שיטת השיווק וגם הקהלים שונים בתכלית, לכן פילוח ופיצוח נכון בתחילת הדרך תורם רבות להצלחה. מה שכן, דבר אחד משותף לכל הסרטים, וזה האמונה הבסיסית שמנחה אותי: המפיץ הכי טוב של הסרט שלנו, הוא תמיד הקהל.
איך פיצחנו את הקהל של "תמונת חייו" ומיקסמנו את ההצלחה?
עמוס שלנו, גיבור הסרט, צלם מוכר ומוערך ברמה בינלאומית. רוב האנשים שמכירים אותו ואת פועלו הם אחד או יותר מהדברים הבאים: חובבי צילום בכלל וצילום טבע ותת ימי בפרט, צוללנים חובבים ומקצועיים, פעילים ומתעניינים בשמירת העולם והאוקיינוסים והגענו אפילו לרמת ה-כל חיילי סיירת שקד לדורותיהם (עמוס היה לוחם בסיירת). בנוסף, בעקבות הסיפור האישי של עמוס, שהתברר כפוסט טראומתי ממלחמת יום כיפור, חשבנו (ברגישות יתרה) שהסרט יכול להתאים גם לחיילים ואזרחים הסובלים מטראומה, חוקרים, עובדים סוציאליים ופסיכולוגים שעוסקים בתחום.
ניתן לראות לאילו רמות ודקויות ירדנו בפילוח הקהל. אפשר להגיד שמניתי פה כמה עשרות אלפי אנשים שחיים בארץ, לא כולל אנשים שפשוט אוהבים סרטי דוקו. וכמה קל בעולם שלנו להגיע אל אותם אנשים בדיוק. בנוסף, כשאני מגיעה להקרנות, אני נהנית מהאנונימיות, וככה עומדת לייד אנשים ופשוט מקשיבה למה שהם אומרים על הסרט לפניו ואחריו. זה נשמע מעט סטוקרי, וזה לחלוטין המצב. אבל הם נותנים לי רעיונות והשראה לפילוח קהלים חדשים (לדוגמא, באחת ההקרנות של "תמונת חייו", שמעתי כמה אנשים מדברים על כך שהם שמעו על ההקרנה בקבוצה של טבעונים. כמובן שבאותו רגע הוספתי את עצמי לכל הקבוצות הקיימות בנושא. והפכתי לטבעונית.)
מה אתם צריכים לעשות בשביל לפלח את הקהל של הסרט שלכם?
ממליצה לקחת דף כזה של פעם עם עט אמיתי ולהתחיל מלכתוב שמש אסוציאציות. זה מארגן את הראש והמון רעיונות קופצים. בשלב הזה, תכתבו את כל הרעיונות שעולים לכם, חלקם יתאימו להפצה מסחרית וחלקם יתאימו לשלב הבא של ההפצה (הקרנות בבתי ספר, קיבוצים, חברות וכו'). לאיזורים האלה אכנס בהמשך בפוסט נפרד.
אחרי שנגמרים הרעיונות, שתפו אנשים שמכירים את הסרט שלכם (ראו ראפקאט או את הסרט הגמור), אנשי צוות שעבדו אתכם, משפחה או חברים. מבט חיצוני תמיד עוזר לזקק את המחשבות ולהתמקד.
השלב הבא הוא להתחיל לחקור את העולמות שעלו. דרך דפים בפייסבוק/ אינסטגרם/ אתרים. חשוב להבין במהלך המחקר מה היא הדרך הנכונה ביותר לפנות אל כל קבוצה – האם דרך פוסט בקבוצה שמספר על הסרט (חשוב לשים לב שאתם עומדים בכללי הקבוצה בשביל לא להרגיז אף אחד), אולי באמצעות השתתפות בקבוצה שאינה בהכרח פוסט ישיר על הסרט (דרך השתתפות אנשים יכנסו לפרופיל שלכם ויראו במה אתם עוסקים), לעתים הדרך הכי קצרה היא לפנות ישירות למנהלי הקבוצות. המטרה של המהלך - להגיע למובילי דעת קהל בכל קבוצה ולהתחיל להוביל לשיתופי פעולה.
שת"פים – השותף העסקי לסרטים עם תקציב הפצה מצומצם
אמשיך מהסיפור שלנו על "תמונת חייו". לאחר פילוח הקהל, הזמנו להקרנות הראשונות בתל אביב כמה אנשי מפתח מעולם הצלילה והטבע (בעלי קבוצות גדולות בפייסבוק, בעלי אתרים ומגזיני טבע).
מייד לאחר מכן סגרנו מספר שיתופי פעולה חשובים ביותר. חילקנו בערך 200 כרטיסים במהלך חודש אוגוסט ונתנו הטבה מיוחדת (כרטיסים בהנחה משמעותית) לאירועים שונים שהתפרסו על כל החודש: חלק להקרנות רגילות, חלק להקרנות ומפגש עם הבמאי וחלק לאירועים ייעודיים – למשל הקרנה שערכנו במיוחד עבור מגזין מסע אחר ואתר Idive. השת"פ היה ברור, הם מקבלים כרטיסים/ קוד הנחה ובתמורה מפרסמים את הסרט בבאנרים, ניוזלטרים, כתבות ועוד. כל אחד משיתופי הפעולה חשף אותנו לאלפי - עד עשרות אלפי אנשים, שהם למעשה בדיוק קהל היעד שלנו. אז אנחנו הרווחנו פרסום שהיה יכול לעלות לנו אלפי שקלים בחודש, והם הרוויחו הטבה ייחודית לקהל שלהם. כלל פשוט בשיתופי פעולה: WIN-WIN. תמצאו את הערך המוסף שאתם יכולים לתת למי שאתם רוצים לשתף איתו פעולה. ואל תשכחו שמי שמתחלק אתכם ברווחים על הכרטיסים צריך להבין שגם הוא מרוויח מהשיתוף פעולה הזה.
מה שנוצר מהמצב – כמעט כל הכרטיסים ל-כ-ל ההקרנות בסינמטק תל אביב באוגוסט אזלו עוד בסוף יולי. מה שבאופן ישיר ומיידי גרם להוספת הרבה הקרנות עוד באותו חודש, שגם הכרטיסים אליהן אזלו במהרה. כך יצרנו הצלחה ובאזז סביב הסרט עוד לפני שמישהו צפה בו. רק בגלל שהצלחנו להגיע ישירות לקהל היעד בצורה מדוייקת.
חשוב לי לעצור ולהדגיש עד כמה הערך המוסף שאתם נותנים בשיתופי פעולה הוא קריטי. זה חייב להיות ערך אמיתי ומשמעותי. במקרה שלנו, יונתן הגיע לכמה שיותר הקרנות, ופגש את הקהל עם הרצאה בנויה היטב והמון סבלנות לענות על שאלות, שהן לא תמיד קלות. זו גם הזדמנות נהדרת לשלב את גיבורי הסרט שלכם במפגשים עם הקהל שיעשו להם הרבה טוב.
לצערי, עמוס נחום לא חי בארץ, אך כשקיבל את כל האהבה בהקרנות המיוחדות בדוקאביב, זה עשה לו חשק לחזור ולפגוש את הקהל שוב. מעבר לתהליך התרפויטי שהוא עבר במהלך הצילומים ועבודת העריכה, המפגש עם הקהל סגר לו מעגל חשוב בנפש. והקהל מצידו נפעם לראות את האדם (ואם תרשו לי – אגדה!) שניצב מולם.
אז בסוף אוגוסט, לקראת סוף החודש השני של ההקרנות, עמוס הגיע לישראל לשבוע קצר. אז הוא חרש את הארץ לאורכה ולרוחבה ופגש אלפי אנשים ששאבו ממנו כל פיסת השראה שיכלו והפכו לשגרירים של הסרט. מה שעזר לשמועה על הסרט להמשיך להתפשט באופן טבעי ואורגני.

עמוס נחום במפגש עם הקהל | אוגוסט 2019
בניית פרופיל ברשת לעצמכם ולסרט
תתרכזו רגע ותדמיינו, כשאתם שומעים על משהו שמעניין אתכם, כמה שניות עוברות עד שאתם מחפשים מידע בגוגל? מהמרת על 3 שניות. ואם חיפשתם בגוגל, וזה לא ממש קיים, האם זה קיים במציאות? האם יש לזה ערך אמיתי? יקח לכם עוד 2 שניות בדיוק לאבד עניין ולהחליט שמה שלא עניין אתכם לפני דקה, כנראה לא שווה את זה כי זה לא מעניין אף אחד אחר. כי אם זה היה מעניין, זה היה קיים.
מכאן, חשוב מאד להכין את תשתית התוצאות על הסרט שלכם ועל עצמכם הרבה לפני שהסרט מוכן. להקל על הקהל למצוא מידע על הסרט, להגיע אליכם ובכלל – לתת מעין אישור רלוונטיות בעולם האמיתי.
יש מגוון פלטפורמות שבהן ניתן להקים אתר או אפילו דף נחיתה בקלות כמו וויקס, וורד פרס, סקוור ספייס ועוד. אבל אם זה גדול עליכם בשלב זה, וזה לחלוטין לגיטימי, פשוט תכתבו ותשתפו ברשתות החברתיות. אגב, לא חייב ללכת על אתר גדול ומורכב, אפשר להתחיל גם מעמוד נחיתה חמוד עם סרט אחד. הכי פשוט. רק שיעלו תוצאות רלוונטיות שכותבים את שמכם או את שם הסרט שלכם ולאט לאט להתקדם.
טריק קטן לשיפור תוצאות - אם אתם כותבים על הסרט שלכם בפייסבוק למשל, אתם לא צריכים להלחם חודשים על קידום תוצאות בגוגל, עם שימוש במילים הנכונות, הפוסטים יעלו לראש רשימת התוצאות כשיכתבו את שמו של הסרט או את שמכם. כנ"ל לגבי יוטיוב. תעלו את הטריילר של הסרט/ קטעים מתוך הסרט ליוטיוב ותייגו אותו נכון בסיום: הוסיפו תיאור עם סינופסיס, קרדיטים ודרכי התקשרות, כך זאת תהיה התוצאה הראשונה של הסרט שלכם בלי הרבה מאמץ.
אם הייתם שואלים אותי לפני 4 שנים, הייתי ממליצה לכם להקים עמוד לכל סרט בפייסבוק, אבל העולם משתנה מהר ופייסבוק הופכת לפלטפורמה פחות רלוונטית שמיועדת לקשישים בני 30+ שגם הם עצמם מתביישים להודות שהם שם (אני ביניהם ולכן מותר לי לכתוב את זה מבלי שתשפטו אותי). היום אני חושבת שהאופציה הטובה ביותר היא לפתוח עמוד עסקי אחד תחת שמכם, שם יוכלו למצוא אתכם המתעניינים. ובגדול גם על זה אני ממליצה רק בגלל שעמוד כזה, בניגוד לפרופיל אישי, נותן את האופציה לפרסם בתשלום וזאת אפשרות חשובה מאד גם אם כרגע אתם לא מתכננים להשתמש בה ולמרות שפייסבוק זה מגה לא מגניב.
יש חשיבות גדולה מאד לכמה שיותר עוקבים בעמוד עסקי (על פני פרופיל אישי), מפני שככל שיהיו שם יותר אנשים, כך כשיגיע הצורך בפרסום ממומן יהיה אפשר להרחיב את הקהל לאנשים דומים להם (מה שנקרא בעגה המקצועית שאינני מבינה בה - Lookalike audience). בגדול זה אומר - יש לכם קהל של נניח אלף עוקבים שיש להם מאפיינים דומים מבחינה דמוגרפית, סוציואקונומית ומבחינת תחומי עניין. למשל, דוגמא גנרית של קהל שאני לא יודעת איך חשבתי עליה: אוהבים קולנוע דוקומנטרי, מטיילים הרבה בעולם, טבעונים עם זיקה לפמיניזם, בודהיזם וזכויות להט"בים וגם נוהגים למלא סלים באסוס ולא להזמין כלום מדי לילה בשביל להרדם. את כל המידע הזה הטלפון והמחשב שלכם אוספים עליכם. כלומר, לא עליכם, על הקהל שלכם. ועכשיו על פי המידע הזה, פייסבוק יכול להוציא עוד אלפי אנשים שמתנהגים כמוהם!
לשתף לשתף לשתף
אז באותו עמוד רשמי שלכם כיוצרים, אתם תתחילו לבנות את הקהל שלכם. תשתפו על הרגשות שלכם, על המסע שלכם בעקבות הסרט עליו אתם עובדים כרגע או אולי על זה שיצא לפני כמה שנים, על מה שחשוב לכם ומה שלמדתם היום בדרך לחדר עריכה. אולי תמליצו על סרטים אחרים שצפיתם בהם, תכתבו הגיגים פילוסופים על מפלס הכינרת או על יוסי בניון – הכל הולך. העיקר שיהיה מעניין.
כן, זה שואב אנרגיות, זה לוקח זמן, אבל שיתוף וכנות, זה מה שיתן לקהל שלכם סיבה לעקוב אחריכם וזה מה שישים אתכם בראש שלהם. ובפעם הבאה שסימה משער הנגב תחפש פעילות תרבות שקשורה ליום כדור הארץ, היא תזכר בבמאי שכתב ארוכות על מצב דובי הקוטב בקנדה הארקטית בעקבות הסרט שהוא צילם. ואם היא לא תזכר, אז מישהו אחר שקרא את אותו פוסט יזכיר לה.
מעבר לכך, למדתי די מהר, שרק הצלחה מביאה הצלחה. פייק איט טיל יו מייק איט. הקרנתם את הסרט בחברה של אמא שלכם בחינם? למי איכפת, תגרמו לזה להראות הכי גלאם. הופעתם בקיבוץ והגיעו 10 אנשים? אל תצלמו את הקהל, תעלו סלפי. הגעתם לארוע עם 350 אנשים שגם הרווחתם עליו יופי? תשתפו! אבל תנסו שזה לא יהיה רק תיאורי "היום הייתי בהקרנה", כי זה פחות מעניין ולא יחזיק מעמד לטווח הארוך. תנסו לזקק מחשבות שעברו לכם בראש באותו יום. תפנו לעצמכם זמן בשביל זה, ראו בכך חלק מהעבודה שלכם עד שתלמדו לאהוב את זה.
למה בכל זאת שווה להשקיע באתר ולא רק ברשתות חברתיות?
באתר משלכם תוכלו ליצור לעצמכם כרטיס ביקור נחמד ושימושי וקצת יותר גמיש. וגם תוכלו לעקוב אחרי התנועה והעניין שאתם מייצרים (ברגע שאתם מחברים גוגל אנליטיקס, או אפליקציות שקל יותר לקרוא אותן מבלי להיות מדעני מחשבים).
למשל, נהוג שלכל זמר/אמן יש עמוד באתר עם לוח הופעות. למה לא אצלנו חשבתי לעצמי. אז עם "תמונת חייו" יצרתי לוח דומה. פתחתי דף באתר (וויקס) של יונתן עם לוח הקרנות, שהתעדכן כל הזמן עם ההקרנות שמכירת הכרטיסים אליהן פתוחה (והורדתי את אלו שכבר התקיימו). כך למעשה לכל מי ששאל אותנו "מתי יש הקרנה?" – הייתה לנו תשובה מוכנה עם לינק אחד בלבד, שמוביל לכל הכרטיסים שנמכרים באותו רגע נתון. את הלינק הזה גם עודדנו לשתף וגם יכלנו לרכז פרסומים לאיזורים מסויימים בארץ. זאת הייתה הפעם הראשונה שהשתמשנו בלוח כזה, והנתונים של האתר והתוצאות בשטח הוכיחו לנו שזה היה כלי שימושי מאד. כך שאני די ממליצה לאמץ את השיטה הזאת. וכן חשוב לציין - לא יכולתי להמליץ אם לא הייתי יודעת לקרוא את הנתונים. באופן כללי, לא יודעת אם שמתם לב, אבל אני תמיד בעד לחקור ולהבין את מה שאתם עושים עד הסוף, זה חשוב ומקדם. כי אם תבינו יותר, תדעו איך להשתפר ואיך לעשות טוב יותר תוך כדי תנועה.

לוח הקרנות תמונת חייו - סוף ספטמבר 19 | לוח שמתעדכן בלייב - מומלץ!
בפוסט הבא אדבר על מה כדאי לעשות אחרי שאספתם את הקהל, ואיך אתם משאירים אותו אתכם לאורך זמן.
#4 איך תגיעו לקהל של הסרט שלכם?
*כתבו שמש אסוציאציות עם כל סוגי הקהלים שהסרט שלכם יכול לעניין אותם. מתחביבים של אנשים ועד מקצועות, מקומות עבודה, שכבות גיל ועוד.
*מצאו מובילי דעת קהל בתוך כל קבוצה והבינו מה הדרך הנכונה לפנות אל כל קבוצה (האם בקבוצת פייסבוק/ אינסטגרם/ ווטסאפ/ מיילים וכו')
*הובילו לשיתופי פעולה עם כל גוף/ארגון/אדם שיכולים לעזור לכם. כרטיסים/הנחה בתמורה לחשיפה זה דיל נהדר.
*אל תשכחו לתת ערך מוסף לשותפים שלכם וגם לצופים, הגיעו מוכנים ורהוטים להרצאות ומפגשים עם הקהל.
*דאגו לכך שהמקום שמארח אתכם ואתם חולקים איתו את הרווחים יהנה מהשיתוף פעולה.
*הרבה לפני שהסרט יוצא - תבנו רשת תוצאות באינטרנט גם תחת השם שלכם וגם תחת שם הסרט החדש: אתר אישי/ רשתות חברתיות.
*פתחו עמוד פייסבוק עסקי תחת שמכם בהקדם האפשרי, שם תוכלו לאסוף את הקהל שלכם ובהמשך לייצר פרסומים ממומנים (מה שאי אפשר לעשות מפרופיל אישי). ככל שיהיו יותר אנשים תחת העמוד הזה, כך הפרסום יהיה יעיל ומועיל יותר.
*טיפ לתוצאות מהירות: להעלות טריילר ו/או קטעים מתוך הסרט ליוטיוב ולרשתות החברתיות, אז התוצאות הרלוונטיות יתקדמו במהירות לראש העמוד.
*צרו אתר אישי - מהווה כרטיס ביקור וכלי עבודה נהדר!
*פייק איט טיל יו מייק איט - הצלחה מביאה הצלחה. שתפו בהצלחות שלכם!
*שתפו את הקהל בתכנים מעניינים וכנים ולא רק בפוסטים אינפורמטיבים.
מוזמנים להגיב בתחתית הפוסט ולשאול שאלות. :)
Comments