#7 - עובדים מרחוק - ONLINE
- אלמוג גורביץ
- 23 באוג׳ 2020
- זמן קריאה 8 דקות
פוסט זה מוקדש לכל התוהים, התועים וגם הטועים. קבלו הסבר מפורט של כל מה שאתם צריכים לדעת בשביל להנגיש את הסרטים שלכם לכולם: עם אילו פלטפורמות לעבוד, כמה זה יעלה לכם ואיך אפשר להוציא דבר טוב ממשבר ענק.
אם תלמדו יפה, מבטיחה בפרק הבא מידע מורחב על פעילות אונליין בבתי ספר והקרנות פרטיות.
כמה עוד אפשר לדבר, לכתוב או לשמוע על קורונה. זה בלתי אפשרי. אך בכל זאת, חשוב לי לתת דוגמה לניצול משבר אימתני למשהו חיובי. מכיוון שגם כשאין מגפה עולמית, איכשהו מדינת ישראל תמיד נתונה באיזשהו קרייסס, ואם לא תדעו להוציא מזה תועלת, יהיה לכם קשה לשרוד.
אם אין מלחמה בדרום, אז יש בחירות, אם אין בחירות, אז אין תקציב, אם יש תקציב, אז יש מלחמה בצפון, אם לא זה, אז מירי רגב שרת התרבות, או סוגרים את סל תרבות, או בעצם לא סוגרים, אבל אז לא מזרימים כספים לקרנות הקולנוע, ואז סוגרים את כל ההפקות, וחוזר חלילה... מדינה במשבר תמידי.
אין עתיד או אופק לעולם התרבות כרגע, ואחרי המפלה שעברנו עם פתיחתו וסגירתו מחדש, גם אין הרבה תקווה. תמיד מפתיע אותי כמה מהר בני אדם מתרגלים למצב חדש. כן, זה מאד הגיוני שלא הייתי בקולנוע יותר מחצי שנה, שלא ראיתי הופעה טובה מינואר, שאנשים מסתובבים במדינת ישראל באוגוסט עם מסכה על הפרצוף שלהם, שיש משטרה בכל פינת רחוב, ושרבים מחבריי התרגלו לשבת בבית ולא להתפרנס.
אבל לא התכנסתי כאן בשביל לייאש ולבאס. להפך. באתי להגיד – חברים, מכרים וקולגות - אם עוד לא עשיתם את זה, הגיע הזמן שתבינו - הקורונה לא הולכת לשום מקום ואתם צריכים להתאים את עצמכם למצב. קיבלתם מתנה נפלאה והיא שהעולם כולו, ללא יוצא מן הכלל, הבין בשעה טובה את יתרונות העבודה מרחוק ואת משמעות ביזבוז הזמן וכילוי האנרגיה במפגש פיזי עם בני אדם (שאינם מתל אביב כמובן).
אז לכל מי שקצת מפחד מטכנולוגיה או לא לגמרי הבין איך עושים את זה, הרי לכם פוסט שהוא בעיקרו טכני, עם כל המידע שאתם צריכים בשביל לעבור לפעילות אונליין.
תמונה: אילוסטרציה
שנת הלימודים 19/20 התחילה כמו תמיד עם עומס גדול. הלו"ז מפוצץ בהקרנות מספטמבר ועד יוני עוד מהחופש הגדול. כמדי שנה, הלקוחות שלנו כבר יודעים ומורגלים שכדאי ורצוי לקבוע איתנו חודשים קדימה, אפילו שנה קדימה. כמה שיותר זמן מראש, יותר טוב.
והנה מגיע חודש מרץ, ותוך שבוע אנחנו מתחילים להבין שהעתיד לוט בערפל. הקרנות בבתי ספר מתחילות להתבטל, וכבר ברור שהתקופה הקרובה הולכת להיות מאתגרת מאד.
שברתי את הראש – מה אנחנו יכולים לעשות בשביל להוציא משהו חיובי מתוך המצב הזה?
ואז החלטנו, שאם אנחנו לא יכולים להתפרנס בתקופה הקרובה, לפחות נאסוף מיילים דרך הקרנות התנדבותיות ומפגשים עם יונתן שנערוך אונליין. דאטה גם שווה כסף חשבתי לעצמי וניסיתי לדמיין כיצד אלך לקנות ב-am:pm שניצל טבעול עם רשימת מיילים.
כמובן שלא צפינו או חשבנו על המימדים של הזוועה שעתידה לבוא, אבל הבנו מאד מהר שיש פה משבר שאנחנו צריכים להוציא ממנו תועלת. למה? כי אין לנו ברירה. ככה אנחנו, אנשי החוסר ברירה, חייבים להתאים את עצמנו במהירות לכל מציאות.
ההתאמה הנחוצה הייתה למעשה מעבר מעסק שעובד מול עסקים/ גופים/ מוסדות לעסק שעובד מול אנשים פרטיים. או במילים של אנשים רציניים זורקי הבאז וורדס – מ-B2B ל-B2C.
איך התחלנו
ב-18.3 הייתה ההקרנה הראשונה שערכנו עם הסרט "תמונת חייו". מציינת את התאריך כ רק ב-19.3 החלו מגבלות משמעותיות על יציאה מהבתים ושבוע אחרי החל הסגר המלא. ככה מהר התאמנו את עצמנו.
נרשמו להקרנה הזאת יותר מ-800 אנשים(!). לא ציפינו להצלחה כה גדולה עם הניסוי. הבנו די מהר שלתזמון שלנו הייתה משמעות אדירה בהצלחה. השוק עוד לא היה רווי ומוצף בתכנים אונליין, ופנינו לקהל רגע אחד לפני כולם. אחרי ההקרנה הזאת קיבלנו עשרות תגובות מאנשים שרוצים לשלם על השתתפותם כי הם כל כך נהנו ורצו לפרגן ליוצרים. מכיוון שפרסמנו שההקרנה הזאת ללא כל עלות, החלטנו שלא לאפשר את התשלום עליה, אבל ניסינו להבין מה הדבר הנכון להבא.
קורונוש, עוד נתגעגע
לאחר הדיון הקצר בהיסטוריה, יונתן ואני החלטנו שאנחנו רוצים קודם כל לאפשר לכל מי שרוצה לצפות בסרטים שלנו לעשות זאת, ובסוף, לאפשר למי שרוצה ויכול לתמוך בעבודה שלנו לשלם על השתתפותו. סולידריות. מילה שמלווה אותנו הרבה בחודשים האחרונים.
חיש מהר התארגנו על אופציה לקבל כסף בביט/ פייבוקס בדרך-לא-דרך והתחלנו לעבוד.
ממרץ ועד היום, ערכנו יותר מ-50 הקרנות. כבר ב-3 חודשים הראשונים הגענו למעל -30,000 צופים, שזה מספר אסטרונומי ונדיר שלא דמיינו גם בחלומות הכי פרועים שלנו. כל צופה שנכח באחת ההקרנות הביא עמו לפחות עוד 5 צופים, ואלו התרבו ומבלי שהוצאנו שקל אחד על פרסום, הרבה בזכות התזמון, אבל הרבה יותר בזכות התוכן והמשמעות שנתנו.
גם היום, כשהשוק מפוצץ בתכנים אונליין, אנחנו ממשיכים עם ההקרנות האלה פעם בשבוע במקביל לאירועים פרטיים בארץ ובחו"ל (אונליין).
יש מקום לכולם. אנשים תמיד יחפשו תוכן איכותי, תזכרו את זה.
מבחינתי הדבר הכי גדול שקרה הוא שהבנו כמה חשיבות הייתה להשקעה שלנו ב-6 שנים האחרונות בבניית קהל רלוונטי ומעורב. הנה, ברגע האמת, כשאנחנו היינו זקוקים לחבל הצלה, הקהל שלנו היה הראשון שהתייצב עבורנו בשורה הראשונה. זוהי תובנה מרגשת ומרחיבת לבבות. היינו ועודנו אסירי תודה על התמיכה של הקהל שלנו שהתרחב וגדל בתקופת הקורונה. קשישים, ילדים, משפחות, אלפים רבים של אנשים ראו את כ-ל הסרטים, הגיעו שבוע אחרי שבוע ועברו איתנו תהליך אמיתי. הקשר בינינו הפך לבלתי אמצעי וקרוב יותר מתמיד.
אז מה עשינו בפועל ואיך אתם יכולים לעשות את זה בעצמכם?
עברנו כמה שלבי התפתחות עד שמצאנו את הדרך היעילה והנוחה ביותר לנהל את הדבר הזה, אז אחסוך מכם את הלמידה ואגיע ישר לשורה התחתונה.
פתחנו באתר של יונתן עמוד בו מפורסמות כל ההקרנות שלנו, לכל סרט עמוד נחיתה עם כל הפרטים על ההקרנה וההרשמה. כך זה נראה:

זה התהליך מהצד של הצופים:
1) עמוד הרשמה – מי שרוצה לצפות בסרט, משאיר את שמו ואת המייל שלו.
2) הנרשמים מקבלים מייל "תודה שנרשמת" המכיל בתוכו 3 לינקים: 1-לינק להקדמה מוקלטת מראש 2-לינק לסרט המלא 3-לינק לשיחת זום לאחר מכן.
3) ביום ההקרנה – תזכורת לכל הרשומים שההקרנה מתקיימת הערב + לינקים.
4) הקרנה + מפגש זום
5) מייל תודה – עם לינקים ותוספות (חומרים מאחורי הקלעים, כתבות וכו') ולינק עם אופציה לתשלום.
כל מה שאתם צריכים לדעת על הצד של היוצרים:
את כל המהלך תפרנו באמצעות הפלטפורמות האלו: וויקס, מייל צ'ימפ, וימאו וזום.
אינני מתכנתת ולא מתיימרת להיות אחת כזאת. מדובר בדרך חובבנית+ שכל אחד יכול לעשות לבד. אתם יכולים גם לוותר על חלק מהשלבים כפי שאציע בהמשך. שימו לב, זה שההסבר ארוך לא אומר שזה מסובך.
האתר של יונתן יושב על וויקס.
בנינו עמוד נחיתה לכל אחד מהסרטים (לדוגמה - אח שלי גיבור), עם תיבת הרשמה בה צריך להשאיר את השם והמייל (אז הלקוח מקבל בסיום מייל אוטומטי עם הלינקים – הכל קורה דרך ניהול אוטומציות של וויקס – סופר פשוט).
עלויות
העלויות של אתר בוויקס משתנות בהתאם לצרכים שלכם. מתחיל ב-14$ לחודש ויכול להגיע לכמה מאות דולרים בשנה. יש פלטפורמות דומות כמו וורדפרס/סקוור ספייס, לי באופן אישי הכי נוח לעבוד עם וויקס.
מייל צ'ימפ - mailchimp - תוכנת שיווק דיגיטלי
כל מייל שלקוח השאיר בעמוד נחיתה עובר אוטומטית גם למייל צ'ימפ (הסנכרון בין שני האתרים פשוט וקל, צריך רק סבלנות לקרוא פסקה אחת באנגלית, בחיי). כל מייל נכנס לטבלת ההקרנה המתאימה בוויקס (למשל – אם נרשמת בעמוד "הדולפין", המייל יושב תחת הרשימה הזאת). וזאת בשביל שנדע להפריד בין הרשומים לכל הקרנה.
ביום ההקרנה אנחנו שולחים דרך מייל צ'ימפ לכל הרשומים תזכורת על ההקרנה, אז אנחנו יכולים לעקוב גם אחרי האחוזי פתיחה של המייל ולדעת כמה אנרגיה אנחנו צריכים להמשיך להשקיע בהקרנה בשביל להמשיך ולהביא עוד צופים.
עלויות
מייל צ'ימפ חינמית עד לכ-2000 רשומים ואז מחירה גדל בהתאם לכמות הרשומים שלכם.

כל משבצת = טבלת רשומים להקרנה ספציפית. צילום מתוך האתר של יונתן ניר ב-WIX
וימאו - Vimeo - פלטפורמת וידאו
ההקדמה והסרט יושבים על וימאו. הסרט כמובן מוגן עם סיסמה. ביום ההקרנה ובשעה שקבענו אנחנו מסירים את הסיסמה למספר שעות. את ההקדמה הצופים יכולים לראות בכל זמן שנוח להם.
עלויות
20 דולר לחודש לתכנית פרו. החסרון הוא שבאופן עקרוני, אנשים שמקבלים את הלינק לוימאו יכולים להפיץ אותו ולעשות בו שימוש זדוני כזה או אחר. כל מה שאנחנו יכולים לעשות זה לבקש בנימוס שלא לעשות זאת ולקוות שיכבדו את הבקשה שלנו. רק אומר - אם אני עברתי בשלום את משוכת החרדה על גניבת הסרטים – גם אתם יכולים.
זום - Zoom - פלטפורמה למפגש אונליין
את המפגש בסוף אנחנו עורכים בזום בפורמט של וובינר, המאפשר לנו ניהול מפגש רב משתתפים. שזה אומר שכל המשתתפים יכולים לראות את יונתן ואותי, אבל לא יכולים לראות אחד את השני (וגם יונתן ואני לא יכולים לראות אותם).
התקשורת היא באמצעות צ'אט ובאמצעות תיבת Q&A. כך המשתתפים משאירים את השאלות הקשורות בתוכן הסרט בתיבה, ושאלות טכניות הם שואלים בצ'אט ואני יכולה לענות להם ולעזור להם בזמן שיונתן מנהל את השיח על הסרט. פורמט נוח ומומלץ לאירוח של כמה מאות אנשים.
עלויות
אנחנו משלמים כ-155$ בחודש על אופציה של אירוח עד 500 מחשבים בוובינר (15$ על מנוי + 140$ על וובינר עד 500 משתתפים). זוהי אופציה מאד יקרה, אין סיבה לרכוש אותה. ניתן לבחור בין המון תכניות שאפשר להתאים לצרכים שלכם.

וובינר עם Q&A - מומלץ!
נפרדים עם עוד קצת ערך ואופציה לתשלום
בסוף השיחה עם הקהל, אנחנו שולחים למשתתפים מייל (באמצעות מייל צ'ימפ) עם עוד קצת תוכן ואת האופציה לתשלום. רוב התוכן מוכן מראש (קטעים שחתכנו, מאחורי הקלעים, כתבות מעניינות וכו'), אך חלק מהתוכן עולה במהלך השיחה ויונתן מבקש ממני לצרף אותו. אנא מכם - אם אתם בוחרים לצ'פר את הקהל, עשו זאת בסמוך להקרנה. אני באופן אישי שולחת את המייל מייד בסיום השיחה. גם בוקר אחרי זה הגיוני, אבל מעבר לזה - זה כבר מפספס את המטרה.
גביית תשלומים - ביט/ פייבוקס / או הרכש החדש - משולם
עד לפני שבועיים עבדנו עם ביט ופייבוקס, ממש כמו שאתם מכירים, מי שרצה שמר את אחד המספרים של יונתן או שלי ושלח לנו תשלום כאוות נפשו. אבל ניהול החשבונות של הדבר הזה גמר לנו את הבריאות ועברנו לספק שנקרא "משולם", והוא נותן פתרון תשלום מצויין.
ניתן בלינק אחד להעביר גם בביט(!!!) וגם לשלם בכרטיס אשראי עם עמלות נמוכות והלקוחות מקבלים מיידית חשבונית מס קבלה אוטומטית. ניתן לשלם עם כל כרטיסי האשראי מלבד אמריקן אקספרס (גם בחו"ל) אם שאלתם את עצמכם למה שמתי 3 סימני קריאה לייד התשלום בביט, זה בגלל שזה אומר שאנשים לא צריכים לקום מהספה להביא את הכרטיס אשראי, שזה מכשול גדול בעסקים כמו שלנו. ובנוסף, כשאתם עובדים עם הלינק של משולם, אתם לא עומדים תחת המגבלות היומיות/חודשיות/שנתיות של ההעברות הרגילות בביט.
מכיוון שבעבר עבדתי עם חברות סליקה אחרות, הופתעתי מכמה פשוט היה להצטרף לשירות שלהם. בנוסף, התקלתי אותם כבר כמה פעמים עם שאלות קשות, ואני יכולה להעיד על שירות ברמות הגבוהות ביותר.
(מזכירה כי המלצותיי הן כנות לצערי, אינני מקבלת אחוזים ממשולם או מכל גורם אחר)
הערה חשובה: יש גופי שידור שפחות מבסוטים מהסידור של הקרנה פתוחה (קשה שלא להבין אותם). חשוב מאד שלא תשכחו להגיע איתם להסדר בשביל למנוע אי נעימויות.
אם מוכרים כרטיסים מראש, זה קצת כמו הקרנה פתוחה בעולם האמיתי ונראה לי שאפשר להגיע להסכמה עם רובם. במקרה כזה, הייתי ממליצה ללכת על פתרון כמו "משולם", שמאפשר תשלום גם בביט. או למצוא דרך יצירתית אחרת בשביל לאפשר לאנשים תשלום מהנייד.
עלויות
ההצטרפות למשולם אינה עולה כסף לעוסק מורשה. במסלול ללא תשלום ניתן ליצור דפי מכירה ולגבות כסף דרך ביט ודרך כרטיסי אשראי עם ריבית של 1.4%.
אנחנו נמצאים במסלול שעולה לנו 59 שקלים בחודש ועוד 1% על כל סליקה וזה מאפשר לנו להוציא חשבוניות באופן אוטומטי על כל הכנסה. גם במשולם ראיתי שיש כמה מסלולים לכל סוג עסק, בדקו מה הפתרון העדיף לכם. שימו לב שהתוכנה הזאת יכולה לבוא במקום חשבונית ירוקה ודומיה.
אופציות חלופיות לפלטפורמות שאנחנו משתמשים בהן:
עמוד הרשמה: אם אין לכם אתר, או שהוא לא בוויקס, או שאתם לא יודעים לתפעל מכל סיבה שהיא, ראיתי שיש יוצרים שיצרו טופס הרשמה בGoogle Forms. יתרון: פשוט וקל לתפעול. חסרון: מכוער ברמות. אבל בסך הכל – עושה את העבודה.
גביית תשלומים: ראיתי שיש המשתמשים באיבנטר ודומיו/ הדסטארט ומוכרים כרטיסים מראש. יתרון: פשוט וקל לתפעול. חסרון: עמלות גבוהות. בנוסף, אנשים צריכים לקנות כרטיסים מראש בסכום סמלי, כאשר יתכן והיו רוצים לשלם יותר במידה והיו מאפשרים לשלם כמה שהם רוצים אחרי ההקרנה כשהם כבר מושקעים בסרט ובשיחה. כמו כן, ניתן לשלם רק באשראי, מה שמוריד אחוזים רבים של רכישות. כי כאמור קודם, אנשים מעדיפים שלא לקום מהספה.
הקרנות פרטיות ובבתי ספר בזום
את כל המודל הנ"ל אפשר להעתיק לבתי ספר והקרנות פרטיות בקלות.
בגדול, יש לסגור את האופציה של התשלום באופן פרטי, כאשר יש לקוח אחד שמשלם. האופציה הזאת מאפשרת לנו להוזיל מחירים בצורה משמעותית (במעל ל-20%), וככה להגיע לקהל חדש.
גם סל תרבות, למרות המשבר שהיה סביב קיומו, עושה את ההתאמות מצידו בשביל שנוכל להעביר הקרנות אונליין בבתי ספר. הם עוד לא התארגנו לגמרי לקראת שנה הבאה. אבל אפשר כבר להגיש באתר שלהם בקשות.
בפוסט הבא אוכל להרחיב קצת יותר על פעילות בבתי ספר אונליין, בתקווה שאוכל לפרט ממש איך מגישים את הסרט ועל כיסוי כל האופציות להופיע מול תלמידים בשנת לימודים שאיננו יודעים עדיין איך תראה.
*
ולסיכום אומר, קחו את המתנה הזאת שהקורונה הביאה לנו ואמצו אותה בשתי ידיים. זה ידרוש יציאה מאיזור הנוחות, אבל יפתח לכם את הראש ויפנה לכם זמן לדברים חדשים ומרגשים.
ואתם יותר ממוזמנים להגיע לאחת ההקרנות שאנחנו עושים, לעבור את התהליך של הצופים, ולהחליט איך אתם רוצים לעשות את זה.
אם יש לכם שאלות, אם אתם זקוקים לתמיכה טכנית מעבר לכל הנ"ל - אשמח לעזור לכם במייל או בטלפון.
בברכת סולידריות וקארמה טובה,
אלמוג
#7 עובדים מרחוק - ONLINE
אין תקציר. תרקדו.
מוזמנים להגיב בתחתית הפוסט ולשאול שאלות. :)
Comments